
Een goed en doordacht tafelvoetbal onderhoud doet wonderen met je tafelvoetbal tafel, echter laat je niet misleiden want te veel van het goede kan wel eens het tegen over gestelde effect met zich meebrengen.
Wanneer ik aan het werk ben tijdens een tafelvoetbal tornooi (installatie, tornooi zelf of ophaling) krijg ik toch meer en meer de vraag hoe het komt dat onze tornooi tafels zo soepel spelen en van uitstekende kwaliteit blijven. In vele gevallen begin ik dan mijn uitleg te doen en vraag ik zelf ook altijd direct in welke staat de tafel is, gewoon om even een referentiepunt boven te halen. Gevolgd hier op is ook 9/10 keren het probleem “mijn tafelvoetbal schuift heel hard” of “de balletjes schuiven te hard” en ook hier op zeg ik steeds hetzelfde, beter 1 onderhoud en direct goed , dan elke week de tafel te zitten poetsen met het een of ander niet-schuivend product.
De eerste gouden tip van vandaag
Gratis en helemaal voor niets = gebruik die producten gewoonweg niet ! Het is er niet voor gemaakt en op lange termijn zal het zeker al niet werken !
Terwijl ik dit artikel schrijf schiet er mij gelijk een moment van gisteren avond te binnen waarbij ik voor onze eerste tafelvoetbal beker match, de tafel ging voorzien van een groot onderhoud. Al snel kwam de lokale “kickerheld” van het dorp even polshoogte nemen, ik hoor het hem nog zo op zijn plat Antwerps zeggen:
In mijne tijd jong, allijeen mor vim of cif, probleimen direct oepgelost ! Dieje schoof in geen joaren miejer !
Om nu maar over te gaan tot de essentie van het artikel, een tafelvoetbal onderhouden brengt wel wat met zich mee wanneer je het op de correcte manier wil doen. Ik geef al mijn tafelvoetbal tafels standaard, maandelijks een groot onderhoud of voor/na elk groot tafelvoetbal tornooi. Zelfs al heb je een oude tafel, alsnog kan deze als nieuw met de juiste tafelvoetbal onderdelen
Hoe begin ik aan mijn tafelvoetbal onderhoud ?
Een volledig onderhoud start steeds met een “lege tafel” , alleen dan kan je pas een deftig onderhoud uitvoeren. Het gene wat we hier voor nodig hebben is het volgende:
-Vijsmachine
-Bitjes & sleutel set
-Kuisdoek
-Warm water
-Synthetische thinner
-Smeer olie
-Reserve onderdelen indien nodig
Tafelvoetbal handvat verwijderen
Ik start steeds met het demonteren van de handvaten, afhankelijk wat voor type tafel je hebt, in dit geval een Jupiter Homestar , hebben we hiervoor torx bitjes en een steeksleutel setje voor nodig.
Tafelvoetbal stangen verwijderen
Blijkbaar zijn er nog steeds heel veel spelers die denken dat ze alle vijzen op de stangen moeten losvijzen , om de stang in zijn geheel te verwijderen. Om duidelijkheid te scheppen kan je best even onderstaande foto bekijken.Je hoeft enkel en alleen maar de vijs die eerst op de stang staat te verwijderen. Speel je met de zwart ploeg, dan verwijder je alle eerste vijzen op de stangen van de tafel. Hierna loop je naar de andere zijde van de tafel en doe je dit ook met de groen kant. Let op, alle eerste vijzen van een kant gaat niet lukken, tenzij je de tweede ook gaat losvijzen , maar daar gaat het hier nu niet om natuurlijk 😉
Glijlager beschermplaatjes
De volgende stap zijn de beschermplaatjes van de glijlagers , zoals je op onderstaande foto kan zien komt hier het merendeel van het vuil terecht. Je kan deze ook weer simpel losvijzen met een torx bitje en als vervolg de glijlagers er uit halen. Tijdens deze stap maak ik de beschermplaatjes al direct een eerste keer zuiver met een doek met synthetische thinner , de olie die op de plaatjes hangt kan je hiermee probleemloos proper maken. De glijlagers zelf leg ik eventjes in warm water met een kleine scheut synthetische thinner in.Hoe onderhoud ik het best mijn tafelvoetbal speelveld ?Hier gaat het in vele gevallen meestal mis, nogmaals het speelveld willen behandelen ten opzichte van de gladheid is het slechtste wat je kan doen voor je tafel ! De enige echte oplossing is warm water. Ervaring zegt me ook wel dat je hier niet alles mee zuiver krijgt, de olie van de stangen is hier een veelkomend probleem bij. Echter in eerste instantie nogmaals, steeds met warm water. Is de tafel echt over drongen met olie vlekjes, dan gaat dit je speelveld ook ten koste en om deze te verwijderen neem ik wederom doek met warm water en op deze doek , slechts een kleine scheut thinner, zet wat extra druk/kracht tijdens het kuisen en je zal zien dat je speelveld er een pak beter uit zal zien.
Wanneer ik het speelveld heb onderhanden genomen, spoel je steeds tussen elke handeling best even je doek uit zodat het “groffere vuil” mee verdwijnt.
Soepel spelen start met…
De twee belangrijkste delen van een tafel zijn naar mijn mening de glijlagers en de stangen, daarom is het niet altijd de oplossing om de stangen even bij te smeren, maar wel even dieper na te kijken waaraan het kan liggen. Wanneer alles gedemonteerd is neem ik wederom mijn doek met warm water en ook weer een kleine scheut thinner, ik reinig in eerste instantie alle stangen door gewoon met het doek hierover heen en weer te wrijven om zo alle zwarte vuiligheid te verwijderen, als je dan even vergelijkt met je vuile stangen , ze spelen nu als nieuw (wanneer gesmeerd) 😉
Hierna gaan we naar de glijlagers, die liggen nu al eventjes te weken in het water, je zal zien door de warmte en de thinner is er al een heel deel vuil opgelost, het belangrijkste punt hier is om even te kijken of de glijlagers nog wel in goede staat zijn, met name of er geen bramen of stukjes aan hangen, indien dit nog maar heel miniem is vervang ik ze toch gelijk, elke kleinigheid in de lager zul je in je spel ervaren als minder soepel.
De glijlagers kunnen gewoon weer zuiver gemaakt worden door er met een doek door en over te gaan. Hierna stop je ze wederom terug in de voorzien plaatsen in de tafel en heb je een van de belangrijkste elementen van tafelvoetbal onderhoud afgerond.
Thank’s for.the advice Dennis !